dinsdag 25 maart 2008

Van kennismanagement: de geschiedenis en wat je er nu al aan kan doen

De Leijgraaf heeft beleid opgezet rond kennismanagement om drie redenen:
1. ballenbak en contractonderwijs vragen om hergebruik van kennis en flexibele inzet van kennis (anytime anywhere). Daarnaast ius het de basis voor maatwerk (mass customization)
2. vergrijzing vraagt om kennis in de organisatie houden
3. de groei van de organisatie vraagt om een systeem dat weet wie wat doet en wie waar deskundig in is. In een netwerkorganisatie moet dit niet via personen of kanalen (=bottlenecks) verlopen (connectivisme).

Er is vervolgens gekozen om contentinformatie (zeg maar de redenen 1 en 2) onder te brengen in een Electronische Leeromgeving; in ons geval It's learning met daarbinnen doorkoppelmogelijkheden (ELObase, learning guide e.d.) en de derde vraag (groei van de organisatie) onder te brengen in intranet. (zie als voorbeeld op intranet 'medew. info').

Er is een ontwikkeling ingezet om lijn drie ook via een op zichzelfstaand pakket te realiseren: Reliable Insight. De pilots verliepen stroef. Er was een cultuurprobleem: onbekendheid met deze manier van werken, what's in it for me? en vanuit ‘kennis is macht’ een wantrouwen om kennis te delen.
Toen de wet BIO kwam is een deel van het pakket omgebouwd naar de eisen van de wet (CINOP project). Dit is Bioscope geworden. De rest van het pakket ligt nog klaar en zou ingericht kunnen worden om m.n. de derde vraag in te vullen.
In de afgelopen drie jaar is ook gekeken naar de ontwikkeling i.d.r.v . een portal. Een aantal ROC 's noemen wat wij intranet noemen als een portal. Wij hebben geconstateerd dat de ontwikkelingen zo verlopen dat dit door een aantal lopende processen en ontwikkelingen we hier 'vanzelf' naartoe groeien. Het gaat dan oa. om ontwikkelingen Operational Data Storage (ODS), sharepoint portal, Service Orientated Architecture (SOA) e.d.

Er kunnen verschillende stappen gezet worden maar een eerste makkelijke stap is mensen in de organisatie stimuleren om medewerkersinfo op intranet te vullen en te gebruiken. Hoe? In de Ley stond in januari dit artikel:

Je vindt de juiste persoon en meer op intranet

Door het groter groeien van de Leijgraaf groeit ook het aantal medewerkers. Voor het ‘zittend’ personeel maar zeker voor nieuwkomers levert dat een probleem op: wie doet wat binnen De Leijgraaf. Patrick van der Pasch heeft hiervoor een nieuwe voorziening op intranet gemaakt. Het is een hele directe manier van kennismanagement.

Hoe zoeken?
Je gaat naar intranet. Je gaat naar ‘zoeken’ (rechts boven) en zet de categorie (die standaard op ‘medewerker’ staat) op 'medew. info'. Je typt het woord waarop je wilt zoeken, bijvoorbeeld: project. Vervolgens krijg je alle medewerkers die in hun informatie iets over projecten hebben staan.

Bij dat laatste zit dus ook de bottleneck: als je je informatie niet bijwerkt, word je niet gevonden.

Hoe werk je je informatie bij?
Je gaat naar intranet, links in het menu kies je 'opties'. Dan selecteer je bij 'persoonlijk' voor ‘gegevens aanvullen/wijzigen’.

John Schobben
O&O

Geen opmerkingen: